Autoverzekering in grote steden 50% duurder

Als je woont in een van de vier grote steden en daar een autoverzekering afsluit, ben je honderden euro’s meer per jaar kwijt dan als je in een kleinere stad of dorp woont. De gemiddelde premie van een autoverzekering in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht bedraagt zo’n € 100,- per maand, terwijl je voor precies dezelfde verzekering in steden als Haarlem en Groningen maar € 65,- per maand betaalt. Dat is een verschil van 50%!

Premie in grote stad fors hoger

Veel consumenten weten wel dat in de Randstad en in de grote steden de premie misschien iets duurder is dan op het platteland. Maar zo’n groot verschil is verbazingwekkend. Per jaar zijn de kosten zo’n € 500,- hoger. En de premie kan aanzienlijk schelen per stad. De oorzaak is dat verzekeraars zeer specifiek het risico van een verzekerde inschatten. Daarbij is de woonplaats een belangrijke factor. Hoe groot is de kans dat de auto wordt ingebroken of gestolen, schade oploopt of betrokken is bij ongevallen? In Rotterdam is kennelijk de kans op inbraak en schade het hoogst, want daar wordt de hoogste gemiddelde premie gehanteerd. Dit heeft de website Geld.nl onderzocht. Niet duidelijk is of bij het onderzoek is gecorrigeerd op de waarde van de auto. Wellicht wordt er in de grote steden met duurdere of nieuwere auto’s gereden dan in kleine steden, en dat zou ook een deel van het premieverschil kunnen verklaren. Al lijkt dit niet waarschijnlijk; in de grote steden zie je veel kleine en relatief goedkope auto’s rondrijden.

Wat hieraan te doen?

Als je een lagere premie wilt, is er een aantal opties. Je kan overwegen om te verhuizen naar een kleinere randgemeente. Dat is wel een erg ingrijpende maatregel om alleen je premie te verlagen. Een alternatief is om een goedkopere auto te nemen, waarmee ook de premie daalt. Ook dat klinkt niet echt aantrekkelijk. De makkelijkste manier om de premie te verlagen, is door regelmatig, een keer per jaar, je autoverzekering tegen het licht te houden. Kijk op het internet op een vergelijkingswebsite, en check of er een goedkopere autoverzekering beschikbaar is. Dit is doorgaans wel het geval, omdat verzekeraars graag nieuwe klanten trekken. Dit is een advies dat ook de consumentenorganisaties en overheid geven. Je kan op deze website eenvoudig je autoverzekering vergelijken met het actuele aanbod. Overstappen is zo gepiept; dit kan online en de nieuwe verzekeraar zegt normaliter gelijk je oude verzekering op. Wel zo handig.

Lees verder over handig auto verzekeren

Lees meer tips over het meest handig afsluiten van je autoverzekering. Bekijk waarom het belangrijk is om je autoverzekering regelmatig te vergelijken. We geven je informatie over hoe je makkelijk en snel je autoverzekering kan vergelijken, en ook direct afsluiten. Sommige Nederlanders weten het niet, maar je kan een boete krijgen als je niet gelijk je auto verzekert. Bekijk alle autoverzekeringen.

1 thought on “Autoverzekering in grote steden 50% duurder

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *