Onafhankelijkheid vergelijkingssites

17 september 2011 – Zelfs Thuiswinkel begint er zelf over; niet alle vergelijkingssites zijn geheel onafhankelijk, hetgeen ze wel pretenderen. Vaak fungeren internetvergelijkers en consumentenprogramma’s als een verkoopkanaal voor autoverzekeringen. En dan bestaat het risico dat de onafhankelijkheid in het geding komt.

In diverse media worden Kieskeurig.nl , Vergelijk.nl , Tros Radar , Independer.nl en VARA Kassa genoemd. Voor deze websites is betrouwbaarheid en geloofwaardigheid cruciaal voor het voortbestaan. Feit blijft dat elke schijn van belangenverstrengeling dient te worden voorkomen. Een website als Independer doet er dan ook alles aan om haar objectiviteit en onafhankelijkheid duidelijk te maken.

Toch blijven er een aantal kritiekpunten voor deze consumentenprogramma’s en onafhankelijke vergelijkers;
– het extra promoten van bepaalde aanbieders, ook al is duidelijk aangegeven dat dit reclame is, doet afbreuk aan het imago van objectiviteit, en
– het feit dat niet een compleet overzicht wordt gegeven, maar dat enkele verzekeraars ontbreken, wordt vaak onvoldoende naar voren gebracht.

Zaak voor de vergelijkingswebsites om verder te werken aan hun rol en op welke wijze zij hun verantwoordelijkheden en wettelijke plichten invullen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *